Previous slide
Next slide
Despre noi
Centrul de Drept al Avocaților (CDA) este o asociație obștească, non-politică, fără scop lucrativ, înregistrată la 24 februarie 1997 la Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
Misiunea organizației este promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului și oferirea suportului juridic refugiaților, apatrizilor, persoanelor care riscă să devină apatrizi, străinilor aflați în dificultate (inclusiv străinii deținuți în custodie publică), solicitanților de azil și persoanelor nedocumentate, persoanelor cu protecție umanitară, având la bază o justiție efectivă, echidistantă și corectă.
Oferim asistență pentru
- Solicitanții de azil
- Refugiați
- Persoane cu protecție umanitară
- Apatrizi
- Persoanele cu risc de a deveni apatride
- Străini în dificultate
0
+
Membrii ai echipei*
0
+
Consilieri juridice *
0
+
Persoane consultate de CDA *
0
+
Activități de instruire și informare *
* Aceste date sunt începând cu 24 februarie 2022
Ce facem
Asistență Juridică
Oferirea asistenței juridice gratuite tuturor refugiaților, solicitanților de azil, persoanelor cu protecție umanitară, apatrizilor și persoanelor cu risc de a deveni apatrizi, străini aflați în dificultate.
Instruiri
Formare pentru grupuri-țintă de profesionisti, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor, susținerea dezvoltării profesionale a specialiștilor care interacționează cu străinii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.
Monitorizare
Monitorizarea politicilor, legislației și activităților instituțiilor publice în domeniul migrației, azilului, apatridiei și naturalizării.
Advocacy
Activități de advocacy privind accesul refugiaților, solicitanților de azil, persoanelor cu protecție umanitară, apatrizilor și persoanelor cu risc de a deveni apatrizi la sistemul de protecție socială, de sănătate și educațional.
Întrebări frecvente
- Pentru a primi informații privind intrarea/ieșirea din Republica Moldova, contactați linia verde a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – 0 22 259 717, sau linia verde pentru gestionarea crizei refugiaților: 080001000;
- Puteti accesa punctele de trecere a frontierei din Republica Moldova aici: https://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere
Prin Dispozitia nr. 1 din 24 februarie 2022, a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, este permisă intrarea în țară a străinilor care vin direct din Ucraina, la prezentarea unuia dintre actele de identitate, inclusiv copiile acestora sau în format electronic ( diia.gov.ua), inclusiv data de expirare expirată:
- pentru minori:
certificat de nastere,
certificatul care atestă nașterea copilului eliberat de instituția medicală,
carte nationala de identitate (carte de identitate/pasaport intern),
pasaport obisnuit,
alte tipuri de documente care permit identificarea persoanei (certificat de identitate al cetățeanului Ucrainei, eliberat de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, carte de identitate provizorie eliberată de Oficiul pentru Migrație și Azil, carte/carte de identitate, etc. - pentru adulti:
carte națională de identitate (carte de identitate, pașaport intern), pașaport obișnuit,
alte tipuri de documente de identificare a persoanei (certificat de identitate al cetățeanului Ucrainei, eliberat de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, act de identitate provizoriu, eliberat de Biroul pentru Migrație și Azil,
permis de conducere,
permis de rezidenta,
carnet militar etc.,
- Da, dar în 24 de ore de la trecerea frontierei de stat va trebui achiziționat cardul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru daune produse de autovehicule.
- Pe perioada stării de urgență în Republica Moldova a fost suspendată obligația deținerii unei vignete.
La trecerea frontierei de stat pe partea moldovenească, nu este necesară nicio împuternicire (declarație de acord) pentru copiii minori dacă acesta este însoțit doar de un părinte;