Despre Noi
Centrul de Drept al Avocaților (CDA) este o asociație obștească cu o experiență de peste 25 de ani de activitate în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor, din perspectiva drepturilor omului.
CDA este partenerul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) din 1998
Misiunea CDA este de a promova respectarea drepturilor fundamentale ale omului și de a oferi suport juridic refugiaților, apatrizilor, cetățenilor străini, solicitanților de azil și persoanelor nedocumentate având la bază o justiție efectivă și corectă.
CDA este partenerul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) din 1998, fiind unicul ONG juridic, din Republica Moldova, care deține expertiză complexă și exclusivă în domeniul azilului și apatridiei.
CDA realizează următoarele activități și servicii de bază: consilieri juridice, reprezentarea beneficiarilor în instanțele de judecată și în fața autorităților, activități de informare, instruiri pentru reprezentanții autorităților statului, avocați, judecători, polițiști, lucrători sociali, parajuriști și alți profesioniști, activitatea cărora ține de interacțiunea și conlucrarea cu străinii, apatrizii, refugiații și persoanele nedocumentate. CDA monitorizează politicile, legislația și activitățile instituțiilor statului în domeniile sale de interes.
Din prima zi de război în Ucraina membrii echipei CDA au fost antrenați plenar în acțiunile de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina la punctele de trecere a frontierei în centre de cazare. În activitățile de răspuns la fluxul refugiaților din Ucraina, CDA a dezvoltat o rețea de peste 100 de consilieri juridici, care oferă asistență juridică și informații utile persoanelor refugiate aflate în centre de cazare și în punctele de trecere a frontierei, la liniile de consiliere telefonica, prin intermediul platformelor de comunicare on-line, rețelelor de socializare și prin distribuirea materialelor informative imprimate.
În perioada crizei refugiaților, pe lângă asistența juridică oferită, reprezentanții CDA mai sunt implicați în alte diverse activități, cum ar fi cele de identificare a vulnerabilităților persoanelor refugiate, facilitarea obținerii ajutoarelor financiare și materiale, de protecție a copiilor, organizarea de sesiuni de informare, de instruiri pentru angajații statului implicați în activități cu refugiații din Ucraina.
Activitatea de instruire și de promovare a drepturilor omului în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor este o activitate distinctă a CDA. În acest scop, în cadrul Centrului de Drept al Avocaților a fost instituit un Training Hub (CDATH), cu alocarea resurselor umane și financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea instruirii și informării în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor.
CDATH a fost conceput pentru a asista profesioniștii din diferite domenii în implementarea la nivel național a standardelor pentru drepturilor omului, în special în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor.
0
+
Ani de experiență*
0
+
Consiliere și asistență juridică*
0
+
Persoane care au beneficiat de consiliere*
0
+
Traininguri și sesiuni informative*
*Aceste date sunt începând cu 24 februarie 2022
Cine suntem
Centrul de Drept al Avocaților (CDA) este o asociație obștească, non-politică, fără scop lucrativ, înregistrată la 24 februarie 1997 la Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
Misiunea Noastră
Misiunea organizației este promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului și oferirea suportului juridic refugiaților, apatrizilor, persoanelor care riscă să devină apatrizi, străinilor aflați în dificultate (inclusiv străinii deținuți în custodie publică), solicitanților de azil și persoanelor nedocumentate, persoanelor cu protecție umanitară, având la bază o justiție efectivă, echidistantă și corectă.
„Chiar daca nu salvăm vieti, salvam destine, ajutam oamenii sa-si recapete normalitatea.”
- Directorul Executiv CDA
Oleg Palii
Ce facem
Asistență Juridică
Oferirea asistenței juridice gratuite tuturor refugiaților, solicitanților de azil, persoanelor cu protecție umanitară, apatrizilor și persoanelor cu risc de a deveni apatrizi, străini aflați în dificultate.
Instruiri
Formare pentru grupuri-țintă de profesionisti, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor, susținerea dezvoltării profesionale a specialiștilor care interacționează cu străinii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.
Monitorizare
Monitorizarea politicilor, legislației și activităților instituțiilor publice în domeniul migrației, azilului, apatridiei și naturalizării.
Advocacy
Activități de advocacy privind accesul refugiaților, solicitanților de azil, persoanelor cu protecție umanitară, apatrizilor și persoanelor cu risc de a deveni apatrizi la sistemul de protecție socială, de sănătate și educațional.
Echipa noastră
Structura CDA
Organele de conducere ale asociației CDA sunt:
Adunarea generală
The council of the association (Board)
Executive director
Vrei să aflii mai multe?