Concursul inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor

Universitatea Nicolae Titulescu câstiga concursul de drept umanitar si dreptul refugiatilor

Bucuresti, 12 decembrie 2012 – Organizat între 8 si 10 decembrie a.c., concursul inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor s-a desfasurat între echipele a sase universitati.
La concurs au participat 7 echipe din 6 universitati: Academia Fortelor Terestre Sibiu „Nicolae Balcescu”, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, Universitatea „Româno-Americana” si Universitatea Internationala Libera din Republica Moldova.

Echipele formate din câte 3 studenti si un cadru didactic coordonator au participat pe durata celor 3 zile, la probe tematice sub forma de simulare. Probele concursului s-au desfasurat în strânsa legatura unele cu celelalte, continuând povestea dramatica a orasului stat Gotham care, sub amenintarea detonarii unei bombe atomice de 4 megatone, a fost luat în stapânire de Liga Umbrelor. Echipele au participat în concurs la primele doua probe chiar în aceasta calitate de echipe participante la un concurs de drept umanitar si dreptul refugiatilor, care au trebuit sa dea consultanta pe drept umanitar „Comandamentului oamenilor de bine” din Gotham organizati militar împotriva Ligii Umbrelor, ca la urmatoarea proba sa fie supusi unui tir de întrebari ucigator, pe problematici de drept umanitar si dreptul refugiatilor „Cine stie traieste”, de catre liderul Ligii Umbrelor care îi captureaza pentru îndrazneala de a fi asistat cu experienta lor juridica „Comandamentului oamenilor de bine” din Gotham. În cea de a treia proba, membrii echipelor au format un comitet interministerial din statul vecin Gotham care a analizat situatia celor câtiva refugiati din Gotham.

Echipa Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti a intrat in finala alaturi de echipa Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti – programul de licenta, si s-a plasat, în urma deliberarilor juriului pe locul I câstigând Premiul „Bene Merenti”.

Echipa Universitatii „Româno-Americana” a câstigat premiul pentru cea mai buna echipa în dreptul refugiatilor, din rândul acestea Adrian Manole fiind desemnat si câstigatorul premiului „Constantin Cunescu”.

Studenta Alina Dadu din partea Universitatii Internationale Libere din Republica Moldova a primit premiul pentru „Cel mai bun orator în concurs” Nicolae Titulescu.

La sectiunea a doua a concursului, Premiul pentru cel mai bun eseu „ Vespasian Pella” a fost acordat lui Cristi Cront, student al Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti.

Juriul competitiei a fost format din specialisti în domeniul dreptului umanitar si al dreptului refugiatilor de la Centrul de Drept International Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Rosie Româna precum si experti independenti în acest domeniu.

Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al Societatii Civile de Avocati „Cunescu, Balaciu, Asociatii”, precum si de cel al Universului Juridic.

Concursul aflat la a cincea editie, este organizat anual de catre Universitatea Nicolae Titulescu în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) Reprezentanta în România, Crucea Rosie Româna, Comisia Nationala de Drept Umanitar, Centrul de Drept Umanitar al Armatei Române si Societatea de Avocati Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Sursa: www.unhcr.ro