Servicii
CDA este partener al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) din 1998 și este singurul ONG juridic din Republica Moldova cu expertiză completă și exclusivă în domeniul azilului și apatridiei.
Servicii
Azil
Orice persoană are dreptul de a solicita azil și de a beneficia de azil în alte țări.
Apatridie
Apatridia este situația juridică în care, din anumite motive, o persoană nu are cetățenia niciunui stat.
Cetățenie
Persoanele care au dobândit și au păstrat această cetățenie sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova.
Încă din prima zi a războiului din Ucraina, membrii echipei CDA au fost instruiți pe deplin în ceea ce privește monitorizarea drepturilor refugiaților din Ucraina la punctele de trecere a frontierei și în centrele de cazare. În cadrul activităților sale ca răspuns la afluxul de refugiați din Ucraina, CDA a dezvoltat o rețea de peste 100 de consilieri juridici, care oferă asistență juridică și informații utile refugiaților în centrele de cazare și la punctele de trecere a frontierei, pe liniile telefonice directe, prin intermediul platformelor de comunicare online, al rețelelor sociale și prin distribuirea de materiale informative tipărite.
În timpul crizei refugiaților, pe lângă acordarea de asistență juridică, reprezentanții CDA sunt implicați și în diverse alte activități, cum ar fi identificarea vulnerabilităților refugiaților, facilitarea accesului la ajutor financiar și material, protecția copiilor, organizarea de sesiuni de informare, instruirea angajaților de stat implicați în activitatea cu refugiații din Ucraina.
Formarea și promovarea drepturilor omului în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor reprezintă o activitate separată a CDA. În acest scop, în cadrul Centrului de Drept al Avocaților a fost înființat un centru de formare (CDATH), cu alocarea resurselor umane și financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea instruirii și informării în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor.