În perioada 01.01. 2023 – 31.08.2023, CDA a realizat Proiectul «Promovarea unor condiții de trai adecvate, demne și sigure în Ucraina și Moldova pentru victimele conflictului armat din Ucraina», implementat de HEKS Moldova, cu suportul financiar al Austrian Development Agency (ADA), Fundației NACHBAR IN NOT (NiN) și Diakonie Katastrophenhilfe.
Proiectul, realizat de mai multe ONG-uri din Moldova, a avut drept scop crearea unor condiții de viață mai bune, asigurarea accesului la servicii și asistență pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina și stabilite în Republica Moldova.
CDA a fost antrenat în implementarea componentei de asistență juridică și educație în domeniul drepturilor omului – „Refugiații din Moldova sunt conștienți de drepturile lor, iar autoritățile locale înțeleg mai bine drepturile refugiaților”.
În acest scop, CDA a elaborat 12 materiale video pentru refugiații, migranții și solicitanții de azil din întreaga lume, pentru a-i ajuta cu informații privind asistența juridică oferită de CDA privind statutul de refugiat, procedura care trebuie urmată și instituțiile de sprijin.
Pentru a spori accesul refugiaților din Ucraina la asistență și oportunități de integrare, CDA a elaborat și materiale informative privind protecția temporară.
De asemenea, în cadrul acestui proiect, CDA a elaborat trei cursuri de instruire și a organizat zece sesiuni de instruire, cu participarea a 212 asistenți sociali, reprezentanți ai autorităților tutelare și angajați IGM.
Pentru asistenții sociali și reprezentanții autorităților tutelare a fost elaborat cursul „Asigurarea drepturilor copiilor (cetățenilor străini) neînsoțiți sau însoțiți de persoane neautorizate”.
Cursul de instruire „Examinarea cererii de azil” a fost destinat consilierilor de eligibilitate din cadrul Inspectoratului General pentru Migrațiune, iar „Respectarea drepturilor omului la frontiera de stat” – polițiștilor de frontieră.
Materialele de curs elaborate vor fi plasate pe o pagină specializată de pe site-ul CDA, accesibilă gratuit, ceea ce va pune baza unei Platformei de formare (hub), prin care vor fi promovate standardele internaționale în domeniul drepturilor omului și drepturile refugiaților.
Nu în ultimul rând, în cadrul Proiectului dat a fost renovată pagina web a CDA. Site-ul a fost optimizat ca structură, completat cu informații utile beneficiarilor organizației și partenerilor naționali și internaționali.
Noul site include o rubrică distinctă Training Hub, care va insera informații despre activitățile de instruire/informare desfășurate, ofertele de instruire CDA.
Pagina nouă web a CDA este mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități de vedere, fiind adaptată la necesitățile acestora.
Versiunea nouă a site-ului CDA conține mai multe detalii despre activitatea organizației și echipa ei, despre partenerii asociației și colaborarea cu ei, proiectele în derulare și cele finalizate.