S-a încheiat realizarea proiectului „Îmbunătățirea condițiilor de viață și a bunăstării persoanelor care fug de criza ucraineană în Moldova”, implementat de HEKS/EPER în parteneriat cu CDA, cu suportul Norvegian Church Aid (NCA).
Totalurile activităților realizate în cadrul acestuia au fost făcute la evenimentul desfășurat, pe 21 decembrie, cu participarea reprezentanților HEKS/EPER Moldova, ai partenerilor CDA din raioane – instituții publice și ONG-uri implicate în implementarea proiectului și juriștilor Centrului de Drept al Avocaților.
La reuniune, participanții la implementarea proiectului din partea CDA, consilierii juridici Olga Ojog, Viorica Chirnicinîi, Svetlana Olari, Tatiana Vicol, Victor Rusu au împărtășit experiența lor de realizare a sesiunilor de informare, consilierilor individuale și de grup pentru persoanele refugiate și cele din comunitățile locale privind mecanismele de protecție de violența în bază de gen (VBG), traficul de ființe umane.
Directorul CDA, Oleg Palii, a m că menționat că proiectul în cauză a avut ca grup țintă nu doar persoanele refugiate, dar a inclus și acțiuni de informare și sensibilizare privind VBG a membrilor comunităților-gazdă, de sporire a competențelor reprezentanților autorităților publice locale de a interveni eficient în cazuri de violență în bază de gen, de consiliere juridică a beneficiarilor.
Partenerii CDA din raioanele Ungheni și Basarabeasca au apreciat utilitatea și impactul sesiunilor de instruire organizate de CDA în cadrul proiectului pentru asistenții sociali, dar și importanța sesiunilor de informare privind violența în bază de gen.
Reprezentanta HEKS/EPER Moldova, Natalia Hadei, a felicitat echipa CDA pentru rezultatele atinse și a apreciat drept eficientă colaborarea cu Centrul de Drept al Avocaților.
Coordonatoarea de proiect la CDA, Aurelia Bagrin, a evidențiat cele mai importante rezultate ale implementării Proiectului „Îmbunătățirea condițiilor de viață și a bunăstării persoanelor care fug de criza ucraineană în Moldova”:
• 32 de sesiuni de informare/evenimente de coeziune socială, cu participarea a 912 persoane refugiate și membri ai comunităților locale din 12 raioane ale țării.
• Aproximativ 12. 000 de persoane strămutate din Ucraina și membri ai comunității locale au primit informație la tema GBV și antitrafic prin intermediul platformelor electronice.
• 4 instruiri la tema ”Violența în bază de gen. Conștientizare și reacție”, cu participarea a 102 asistenți sociali din raioanele Basarabeasca, Florești, Telenești, Ștefan Vodă.
• Peste o mie de femei și fete ucrainene/membre ale comunităților locale din 6 raioane ale țării, consiliate cu privire la violența în bază de gen, traficul de ființe umane.
• 7 spoturi video la tema prevenirii și combaterii violenței în bază de gen, produse și plasate pe paginile web si Facebook, You Tube ale CDA.
• 100 de postere la tema prevenirii și combaterii violenței în bază de gen, elaborate și distribuite în centrele regionale pentru refugiați, instituțiile publice din comunitatea gazdă.