Pentru înregistrarea la protecția temporară, solicitanții trebuie să confirme adresa de domiciliu/reședință temporară în Republica Moldova, prin prezentarea unor documente.
Proprietarii/ coproprietarii de locuințe persoane fizice pot alege între două seturi de acte pe care să le ofere solicitantului de protecție temporară:
- Declarația de primire în spațiul locativ, care trebuie să fie semnată de către proprietari/coproprietari. În acest caz proprietarul/coproprietarul va prezenta și extrasul din registrul bunurilor imobile SAU actele în baza cărora a devenit proprietar. De exemplu: contractul de vânzare-cumpărare, contractul de donație, contractul de schimb, certificatul de moștenitor etc. Proprietarul/coproprietarul trebuie să însoțească solicitantul de protecție temporară la Inspectoratul General pentru Migrație (în continuare – IGM) fie la un punct de înregistrare la protecția temporară al acestuia.
Prezența proprietarului/coproprietarului la IGM nu este necesară în cazul eliberării declarației de primire în spațiul locativ, autentificate notarial sau întocmite la oficiile consulare ale Republicii Moldova din străinătate.
- Un act ce atestă dreptul de folosință, cum ar fi:
- contractul de comodat, potrivit căruia refugiatul locuiește gratuit în spațiu, înregistrat la organul fiscal din regiunea unde se află locuința
SAU
- contractul de locațiune/chirie înregistrat la organul fiscal.
Proprietarii/ coproprietarii de locuințe persoane juridice, de asemenea, pot opta între câteva seturi de acte pe care să le elibereze solicitantului de protecție temporară:
- Demersul de primire în spațiul locativ, care trebuie să fie semnat de către proprietari/coproprietari. În acest caz proprietarul/coproprietarul va prezenta și extrasul din registrul bunurilor imobile SAU actele în baza cărora a devenit proprietar. Centrele de plasament pentru refugiați eliberează doar demersul. Reprezentantul proprietarului/coproprietarului NU trebuie să însoțească solicitantul de protecție temporară la Inspectoratul General pentru Migrație.
- Un act ce atestă dreptul de folosință, cum ar fi:
- contractul de comodat, potrivit căruia refugiatul locuiește gratuit în spațiu, înregistrat la organul fiscal din regiunea unde se află locuința.
SAU
- contractul de locațiune/chirie înregistrat la organul fiscal din regiunea unde se află locuința;
În lipsa actelor enunțate, primăriile satelor/comunelor, pot elibera extrase din registrul de evidență a gospodăriilor populației din localitate, care confirmă adresa de domiciliu/reședință temporară în localitatea respectivă.
ESTE IMPORTANT DE ȘTIUT!
- Proprietarii/ coproprietarii de locuințe care găzduiesc cetățeni ucraineni beneficiari de protecție temporară pot beneficia de asistență financiară. Pentru aceasta urmează să se înregistreze pe site-ul www.uahelp.md . Pentru detalii suplimentare apelați la tel.: 080080011.
- Declarația de primire în spațiul locativ NU oferă persoanelor refugiate dreptul de proprietate asupra spațiilor locative respective. Pentru mai multe informații apelați la Centrul de Drept al Avocaților, la numerele de telefon: +37360574848 sau +37368828180