Măsurile de protecție socială de care beneficiază refugiații, persoanele strămutate din Ucraina, inclusiv cetățenii Republicii Moldova cu reședința permanentă în Ucraina, a fost subiectul evenimentelor de coeziune socială, desfășurate pe 5, 14 și 15 martie la Cahul, Orhei și Bălți.
Activitățile au fost organizate de către juriștii Centrului de Drept al Avocaților (CDA), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Germaniei.
Peste 90 de persoane refugiate din Ucraina au fost informate despre drepturile beneficiarilor de protecție temporară la asistența socială, despre ajutoarele sociale prevăzute pentru mamele cu copii și pentru persoanele în etate și cu dizabilități, despre accesul la serviciile de protecție socială a cetățenilor Republicii Moldova cu reședință permanentă în Ucraina. Informații detaliate la aceste subiecte au fost oferite de către responsabilii din cadrul subdiviziunilor teritoriale de asistență socială sau/și oficiile teritoriale CTAS.
Participanții și participantele au solicitat mai multe precizări privind garanțiile sociale la naștere, moarte sau invaliditate ale persoanelor strămutate forțat din Ucraina, precum și cu privire la procedurile de calculare a indemnizațiilor la naștere, de îngrijire a nou-născuților, de solicitare a indemnizațiilor de deces, procedura de acordare a pensiilor de invaliditate.
La cerere, a fost explicată procedura plăților sociale și au fost prezentate cerințele față de beneficiarii plăților sociale, regulile de acordare a asistenței financiare copiilor în cadrul programului comun al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, UNICEF și Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova privind acordarea ajutorului financiar unui copil în valoare de 4.000 de lei, categoriile de copii și familii eligibile pentru acest ajutor etc.
Mai multe întrebări s-au referit și la procedura de calculare a pensiilor pentru limită de vârstă, garanțiile sociale pentru cetățenii angajați, impozitarea persoanelor strămutate din Ucraina, care lucrează.
Participanții au menționat utilitatea informației aduse la cunoștință, modul foarte accesibil de prezentare, competența și profesionalismul manifestate de către organizatorii evenimentelor și persoanele invitate.