„Aderarea la UE este calea firească de dezvoltare a Republicii Moldova… Dacă ne pasă de viitorul acestei țări, de viitorul copiilor noștri și de viitorul nostru, trebuie să mergem la referendum” – este declarația directorului executiv al Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii, pentru Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.
Solicitat să-și expună opinia privind importanța participării la referendumul constituțional din 20 octombrie, Oleg Palii a menționat că „țara noastră are nevoie de parteneri siguri, previzibili, bine intenționați, alături de care să putem să trăim în pace, să ne construim viitorul, să păstrăm frumoasele tradiții ale tuturor etniilor ce locuiesc în Republica Moldova”. Iar UE este un asemenea partener.
„Uniunea Europeană deja ne ajută să ne dezvoltăm rețeaua rutieră, să reparăm și să dotăm școlile, grădinițele, spitalele, vine cu soluții pentru fortificarea independenței energetice prin dezvoltarea energeticei verzi. Uniunea Europeană investește în crearea locurilor de muncă la noi în țară, ce ne va ajuta să-i aducem acasă pe oamenii dragi”.
„Un partener bine intenționat nu vine cu tancurile, nu-ți bombardează casa si nu-ți omoară oamenii dragi, nu-ți aplică embargouri pentru a-ti bloca comerțul extern”.
Directorul executiv CDA a mai relevat că „Uniunea Europeana înseamnă standarde privind drepturile omului și sociale, asigurarea vieții decente pentru pensionari, înseamnă învățământ de calitate și acces la sistemul european de studii, siguranță și încredere în viitor.
Uniunea Europeană mai înseamnă respectarea limbii mele, deoarece Uniunea Europeana are 27 de limbi oficiale, una din ele fiind româna. Uniunea Europeană înseamnă că drepturile vecinilor mei de alte etnii vor fi respectate, deoarece UE aplică principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică.
Doar la alegeri și la referendum părerea fiecăruia contează și este luată în calcul. Dacă nu mergem la vot, dacă nu mergem la referendum, degeaba ne mai spunem părerea în discuții cu prietenii, pe rețele sociale sau în piață”, a menționat Oleg Palii.