Cinci ONG-uri din țară își vor consolida abilitățile în domeniul juridic, pentru a putea oferi răspunsuri prompte la necesitățile persoanelor din grupuri social-vulnerabile, inclusive ale refugiaților și comunităților-gazdă.
Acestea sunt:
„Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima” din Bălți,
„Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia” din Soroca,
„Vesta” din Comrat,
„Pas cu Pas regiunea Sud” din Cahul,
„Centrul de Cooperare Sud” din Căușeni.
Dezvoltarea capacităților organizațiilor non-guvernamentale se va face cu sprijinul Centrului de Drept al Avocaților (CDA), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, implementat de PNUD Moldova, finanțat de Germania.
Pe 28 iulie a avut loc prima întâlnire a reprezentanților celor cinci ONG-uri cu membrii echipei CDA, la care au fost prezentate obiectivele și activitățile proiectului, dar și modul de conlucrare.
De asemenea, participanții au fost inițiați în domeniul azilului, care sunt principiile privind protecția refugiaților și formele de protecție, particularitățile protecției temporare a refugiaților.
Centrul de Drept al Avocaţilor va mai crea o platformă de comunicare a refugiaților ucraineni, care va facilita accesul la justiție, inclusiv în contextul măsurilor de protecție temporară.