Cetățenia
Aflați cum are loc dobândirea cetățeniei în Republica Moldova
Dobândirea cetăţeniei în Republica Moldova
Cetățenia Republicii Moldova se dobândește prin naștere
Important
Un copil născut pe teritoriul Republicii Moldova este considerat cetăţean al Republicii Moldova, dacă cel puţin unul dintre părinţi locuieşte legal la momentul naşterii copilului pe teritoriul Republicii Moldova.
Important
Este considerat cetățean copilul născut in afara teritoriului Republicii Moldova, cu condiția că, la momentul nașterii, cel puțin unul dintre părinți este cetățean al Republicii Moldova.
+373 68828180
Telefon de contact, pentru consiliere gratuita în domeniul cetățeniei
Cetățenia Republicii Moldova se dobândește prin recunoaștere
Important
Sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care au dobândit și au păstrat această cetățenie.
Important
Sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Republicii Moldova, care nu sunt înregistrate de autoritatea competentă ca cetățeni ai Republicii Moldova și care nu dețin dovada cetățeniei.
Important
Persoanele care și-au exprimat dorința de a deveni cetățeni ai Republicii Moldova, și anume persoanele născute în străinătate care au cel puțin unul dintre părinți, bunici sau străbunici născut pe teritoriul Republicii Moldova.
Important
Sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care au exprimat dorința de a deveni cetățeni ai Republicii Moldova și anume persoanele care până la 28 iunie 1940 au locuit în Basarabia, în Nordul Bucovinei, în ținutul Herța și în R.A.S.S.M., urmașii lor
Important
Sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care au exprimat dorința de a deveni cetățeni ai Republicii Moldova și anume persoanele deportate sau refugiate de pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 28 iunie 1940, precum și urmașii lor
Important
Sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care au exprimat dorința de a deveni cetățeni ai Republicii Moldova și anume persoanele care la data de 23 iunie 1990 locuiau legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova și care continuă să locuiască în prezent.
+373 68828180
Telefon de contact, pentru consiliere gratuita în domeniul cetățeniei
Cetățenia Republicii Moldova se dobândește prin adopție sau tutelă
Important
Copilul apatrid dobândește automat cetățenia Republicii Moldova prin adopție sau prin instituirea tutelei dacă părinții adoptivi sau cel puțin unul dintre tutori sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Cu privire la cetățenia copilului apatrid adoptat de soți (sau care se află sub tutela soților) dintre care unul este cetățean al Republicii Moldova, iar celălalt cetățean străin, hotărăște, de comun acord, adoptarea. părinţii sau instanţa.
Important
Poate solicita recunoașterea copilul, cetățean străin, înfiat de ambii soți sau numai unul dintre ei fiind cetățean al Republicii Moldova sau unul cetățean al Republicii Moldova, iar celălalt cetățean străin sau apatrid. în calitate de cetăţean al Republicii Moldova.
Important
Copilul, cetăţean străin, se află sub tutela ambilor soţi sau numai unul dintre ei fiind cetăţean al Republicii Moldova sau unul cetăţean al Republicii Moldova, iar celălalt cetăţean străin sau apatrid, poate solicita recunoașterea ca cetățean al Republicii Moldova.
+373 68828180
Telefon de contact, pentru consiliere gratuita în domeniul cetățeniei
Cetățenia Republicii Moldova se dobândește prin redobândire
Important
Persoana care a avut anterior cetățenia Republicii Moldova o poate redobândi la cerere, păstrându-și, la dorință, cetățenia străină (cu unele condiții/excepții prevăzute de lege)
+373 68828180
Telefon de contact, pentru consiliere gratuita în domeniul cetățeniei
Cetățenia Republicii Moldova se dobândește prin naturalizare
Important
Cetățenia Republicii Moldova poate fi acordată la cerere cetățeanului străin sau apatridului, care a susținut testul pentru evaluarea nivelului de cunoaștere Constituției și a limbii române și are surse legale de venit cu respectarea uneia dintre următoarele condiții:
are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin în ultimii 10 ani. Pentru apatrizi, refugiați și beneficiarii de protecție umanitară și azil politic, termenul respectiv este de 8 ani
are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova timp de 5 ani înaintea împlinirii vârstei de 18 ani
este căsătorit cu un cetățean al Republicii Moldova de cel puțin 3 ani și a avut domiciliul în mod continuu pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 3 ani
a locuit pe teritoriul Republicii Moldova in ultimii 3 ani la parinti sau copii (inclusiv parinti adoptivi sau copii adoptivi) cetateni ai Republicii Moldova
+373 68828180
Telefon de contact, pentru consiliere gratuita în domeniul cetățeniei