Chișinău, Comrat, Cahul, Soroca, Edineț, Anenii Noi, Căușeni, Ungheni – în aceste și alte localități din țară avocații CDA au organizat activități cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților sau au participat la evenimente organizate de partenerii asociației.
O primă activitate cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților a avut loc la Cahul. În cadrul proiectului CDA-Oxfam, consilierul juridic al CDA Alla Chebac a organizat o excursie pentru copiii strămutați din Ucraina la fabrica de pâine „Cahulpan”.
25 de copii din două centre de plasament din Cahul au aflat despre istoria întreprinderii, despre cum se produce pâinea și alte produse de panificație – biscuiți, prăjituri, covrigi și alte dulciuri. Copiii s-au bucurat să guste aceste produse proaspăt coapte și au apreciat calitatea lor.
La 17 iunie, avocații CDA au participat la un eveniment organizat de către Agenția ONU pentru Refugiați în Moldova în Parcul „Alunelul” din Chișinău.
Cortul echipei CDA a fost cel mai vizitat. Participanții la eveniment au fost interesați de materialele informative expuse și de discuțiile cu avocații CDA.
Unii vizitatori și-au testat cunoștințele despre drepturile refugiaților și legislația în domeniul azilului, participând la un test pregătit de CDA. Pentru răspunsurile corecte, aceștia au primit cadouri – genți, șepci, lanterne cu logo-urile CDA și PNUD.
Pe 20 iunie, CDA a premiat câștigătorii concursului de întrebări și răspunsuri „Ce știu despre refugiați și azil?”, desfășurat în perioada 15 mai – 15 iunie 2023, în cadrul proiectului CDA – Oxfam.
Un eveniment de informare și coeziune socială, Poduri de prietenie: Bridging Cultures, a avut loc în Anenii Noi și a reunit refugiați și locuitori ai orașului. Activitatea a fost realizată în colaborare cu Primăria orașului Anenii Noi, în cadrul proiectului CDA-Oxfam.
Consilierii juridici Vera Garciu și Serghei Roșca au organizat un eveniment de divertisment pentru copii la Centrul de cazare din satul Congaz, UTAG. Copiii au fost implicați în mai multe jocuri și s-au distrat pe cinste.
„Fotbalul ne unește” a fost motto-ul evenimentului de coeziune socială, la care au participat 17 copii, dintre care 9 – strămutați din Ucraina. Meciul amical a fost moderat de antrenorul de fotbal, Alexandru Samciuc, iar consilierul juridic al CDA, Tatiana Vicol a avut grijă ca evenimentul să fie de neuitat.
În Căușeni au continuat activitățile de Ziua Mondială a Refugiatului. Peste 30 de persoane strămutate din Ucraina și din comunitatea gazdă și-au încercat puterile în practicarea yoga. La evenimentul organizat de CDA au participat și mulți copii pentru care au fost organizate activități sportive.
Sesiunea Yoga Retreat în aer liber a avut loc pe stadionul din orașul sportiv Căușeni și a fost moderată de Viktoria Kureavaya, yoghin ucrainean și beneficiar al CDA.
La 21 iunie, tot la Căușeni, UNHCR Moldova a inaugurat un Centru Comunitar, precum și o serie de alte acțiuni, cu participarea organizațiilor partenere ale UNHCR.
Cortul CDA a fost din nou locul de interes public, iar consilierii juridici ai CDA, Diana Norosian, Vasile Norosian, Corina Repeșciuc, Nicoleta Repeșciuc, Anton Zagoreț – în centrul atenției.
Vizitatori de toate vârstele, localnici și persoane strămutate din Ucraina au găsit aici informații, mici cadouri, multă atenție și deschidere.
Copii și adulți s-au întrecut în confecționarea păsărilor origami, activitate oferită de partenerii CDA ai PNUD, iar PNUD a oferit informații și materiale promoționale despre drepturile refugiaților.
Consilierii juridici ai CDA, Mariana Gîrbu și Diana Strechii, au fost prezenți la evenimentul organizat de UNHCR la Bălți cu materiale informative, dar și cu un quiz despre Republica Moldova, pregătit pentru refugiații stabiliți în partea de nord a țării. Răspunsurile corecte au fost răsplătite cu câte un borcan de miere de la producătorii locali.