Peste 70 de asistenți sociali și reprezentanți ai autorităților tutelare din 3 raioane – Strășeni, Orhei, Dondușeni au fost instruiți cum să asigure respectarea drepturilor copiilor strămutați din Ucraina.
Trainingurile au avut loc în cadrul Proiectului „Promovarea unor condiții de trai adecvate, demne și sigure în Ucraina și Moldova pentru victimele conflictului armat din Ucraina” implementat de HEKS/EPER Moldova, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), fundației NACHBAR IN NOT(NiN) și Diakonie Katastrophenhilfe.
Sesiunile de instruire au fost moderate de către formatorii CDA, Olga Ojog și Raisa Morozan, și au inclus subiecte privind formele de protecție și principiile de asistență a copiilor refugiați; rolul personalului din sistemul de asistență socială și al autorităților tutelare locale în asigurarea protecției copiilor strămutați din Ucraina. S-au discutat aspecte practice ale asistenței și protecției copiilor strămutați din Ucraina.
Trainingul care a avut loc pe 4 iulie curent a interesat atât de mult participanții încât autoritățile locale au invitat formatorii CDA să mai susțină o sesiune de instruire la Orhei deja pe 20 iulie.
La solicitarea moderatorilor de a aprecia cursul de instruire, marea majoritate a participanților au spus că „au obținut multe cunoștințe noi”, că „instruirea la această temă este foarte actuală și necesară ținind cont de faptul că asistenții sociali sunt primele persoane la care refugiatii apelează cu diferite întrebari”. Potrivit opiniilor exprimate, „informația primita ne va ajuta să informam corect persoanele refugiate” și să intervină eficient în situații imprevizibile.
O bună parte dintre participanți consideră că cele mai utile sunt informațiile obținute privind documentarea refugiaților și acordarea protecției temporare.
Formatorii CDA vor mai susține încă patru cursuri de instruire la tema protecției drepturilor copiilor strămutați din Ucraina pentru asistenții sociali și reprezentanții autorităților tutelare.
Another group of CDA trainers, in the framework of the same project, are providing training for employees of the General Inspectorate for Migration on “Asylum procedures in the Republic of Moldova”.