Peste 3800 de refugiați din Ucraina au beneficiat de asistență juridică și peste 1300 de persoane din comunitățile-gazdă și-au fortificat cunoștințele în domeniul drepturilor omului și accesului la justiție. Totodată, o rețea de 25 de activiști ai comunității de ucraineni refugiați în Republica Moldova au acordat suport juridic semenilor lor și au oferit consiliere pentru o mai bună integrare a acestora. Acestea sunt câteva rezultate ale proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul de Drept al Avocaților (CDA), cu suportul financiar al Germaniei. Realizările, precum și lecțiile învățate pe parcursul ultimelor 10 luni au fost discutate pe 12 aprilie 2024 la o masă rotundă.
Centrul de Drept al Avocaților a încheiat parteneriate cu ONG-uri locale din Soroca, Bălți, Comrat, Căușeni, Cahul. „ONG-urile locale și rețeaua de activiști ucraineni contribuie la consolidarea coeziunii sociale în cadrul comunităților-gazdă și la asigurarea unei mai bune înțelegeri a drepturilor, responsabilităților și mecanismelor de protecție disponibile la nivel național”, afirmă Victoria Muntean, manageră de proiect la PNUD Moldova.
Tot în cadrul proiectului, au fost elaborate și diseminate peste 30.000 de ghiduri și 5000 de pliante care conțin informații utile pentru refugiați, cum ar fi mecanismul de protecție temporară, accesul la asistența medicală, angajarea în câmpul muncii, dreptul la educație, regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, prevenirea și combaterea discriminării.
„Proiectul a fost important nu doar pentru informare și integrare, dar și pentru comunicare, stabilirea unei relații mai strânse între membrii comunităților de ucraineni și cei din comunitățile-gazdă”, a relatat reprezentanta rețelei ucrainenilor, Irina Tsyrkunova.
„Activitățile din cadrul proiectului ne-au oferit susținere, precum și mai multă siguranță, speranță în ziua de mâine. Acum știm cum să ne apărăm drepturile și putem ghida conaționalii cum să facă acest lucru”, a spus Raisa Tonkoglaz, o altă reprezentantă a comunității de ucraineni.
Totodată, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, au mai fost create și operaționalizate 5 echipe mobile operaționale în 9 raioane, care au oferit suport pentru 1008 femei și fete din comunitățile gazdă și grupurile de refugiați, pentru a avea acces la sprijin multidisciplinar în domeniul violenței în bază de gen.