Proiectul „Decentralized support for Ukrainian refugees”, finanțat de organizația internațională umanitară Oxfam, a fost realizat de CDA în perioada 01.04.2022 – 31.03.2023, fiind destinată persoanelor strămutate din Ucraina, care locuiesc în comunitățile-gazdă din 10 raioane ale țării; reprezentanților autorităților publice locale și membrilor comunităților locale.
Prin crearea birourilor descentralizate, a echipelor mobile, angajații CDA au facilitat accesul persoanelor strămutate din Ucraina la servicii de asistență juridică. Ei au organizat evenimente de coeziune socială și de integrare a beneficiarilor în comunitățile locale. Juriștii CDA au instruit lucrătorii din domeniul asistenței sociale pe tema legislației naționale și internaționale privind drepturile refugiaților, procedurile naționale de azil, protecția temporară; situația juridică a copiilor veniți din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova.
CDA a susținut realizarea unor proiecte locale importante pentru comunitatea gazdă, cum ar fi procurarea unor ascensoare adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități pentru Casa de Cultură Ștefan-Vodă și Biblioteca Raională din Căușeni; procurarea unui laptop și a unor rafturi pentru Biblioteca Raională Căușeni; donarea de bunuri și rechizite necesare centrelor de tineret, centrelor de creație, consiliilor raionale, școlilor și altor instituții din comunitățile locale.
Potereanu, Tatiana Vicol, Victor Țînor, Vera Garciu, Diana Strechii și coordonatoarea proiectului Oxfam la CDA, Aurelia Bagrin, au prezintat rezultatele implementării Proiectului CDA-Oxfam în raioanele Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Cahul, Ungheni, Bălți, Soroca, Comrat și Orhei.
În cadrul Proiectului au fost realizate:
72 de sesiuni de informare;
35 de evenimente de coeziune socială;
14 traininguri pentru asistenți sociali;
a fost desfășurată Campania – Săptămâna educației rutiere ”Un pieton de nota 10”;
un concurs de eseuri;
au fost acordate 26885 consilieri individuale.
Directorul executiv al CDA, Oleg Palii, a apreciat că Proiectul CDA-Oxfam a fost unul frumos, cu multe emoții pozitive, cu impact real pentru oameni, pentru autoritățile publice locale, membrii comunităților locale.
Reprezentantul Oxfam, Kyriakos Giaglis, a relevat că activitățile finanțate de Oxfam în Republica Moldova sunt importante, dar ceea ce s-a realizat în colaborare cu CDA a fost de o însemnătate aparte. Asta pentru că e vorba de chestiuni fundamentale, cum sunt cele legate de apărarea drepturilor omului. Centrul de Drept al Avocaților, pe lângă asistența juridică acordată, mai realizează activități de advocacy, de promovare și informare. Iată de ce planurile Oxfam în regiune și în Republica Moldova vor include și continuarea parteneriatului cu CDA, a menționat Kyriakos Giaglis.
La evenimentul de totalizare a activităților în cadrul Proiectului CDA-Oxfam au participat și partenerii asociației din cele 10 raioane în care acesta a fost implementat, printre care asistenți sociali, șefi ai DASPF ale unor raioane, primarii unor localități, conducători ai unor centre de plasament, ai bibliotecilor raionale Căușeni și Ștefan Vodă. Eu au vorbit despre experiența eficientă de colaborare cu CDA și interesul lor pentru continuarea și pe viitor a cooperării.
Evenimentul a culminat cu înmânarea diplomelor de gratitudine pentru contribuția adusă la realizarea Proiectului, aportul considerabil la coeziunea socială și integrarea în Republica Moldova a refugiaților și persoanelor strămutate din Ucraina.





