24 februarie– zi cu duble semnificații pentru CDA

24 februarie 2022 se aștepta să fie o zi festivă la CDA, prilejuită de aniversarea a 25-ea de la instituirea organizației. Ținutele de gală au fost însă schimbate pe bocanci și haine călduroase: juriștii CDA s-au deplasat la Punctul de Trecere a Frontierei Palanca, pentru a acorda asistență juridică persoanelor care au fugit de violențe și distrugeri.

Din primele ore și zile ale războiului din Ucraina, Diana Panov, Ion Bambuleac, iar ulterior și alți membri ai echipei CDA, ghidați de către directorul executiv al CDA, Oleg Palii, au susținut zeci și sute de oameni, care, disperați, au fost nevoiți șă-și părăsească casele și țara în căutarea unui loc mai sigur.

Pentru CDA anul aniversar a fost un test la rezistență, competențe, capacitate de mobilizare maximă, pentru a face față unei crize umanitare de proporții. Centrul de Drept al Avocaților a demonstrat că este o echipă puternică de profesionaliști cu pregătire, competențe de unicat în Moldova în domeniul azilului și apatridiei. În 2022 am devenit o organizație mai puternică, mai apreciată și mai credibilă:

În 2022 am devenit o organizație mai puternică, mai apreciată și mai credibilă:

- Asociația s-a extins de la 5 la aproximativ 100 de membri; 

- CDA, prin angajații săi, a fost prezent în toate raioanele Republicii Moldova;

- CDA a devenit și mai cunoscut și apreciat la nivelul APL, APC, dar și la cel internațional;

- CDA a instituit parteneriate la nivel local, ceea ce-i permite să fie mai aproape de beneficiari și să răspundă prompt la necesitățile acestora;

- Asistența acordată de către juriștii CDA a ajutat sute și mii de persoane strămutate din Ucraina ca să-și găsească cazări, un loc de muncă, să-și aranjeze copiii la școli sau grădinițe, să-și perfecteze actele de identitate sau să dobândească un statut legal fie cetățenia țării noastre. Am asistat beneficiarii la relocarea în alte state, obținerea de ajutoare umanitare și financiare, la integrarea lor în Republica Moldova.

2023 este de asemenea un an jubiliar pentru CDA – cel al unui parteneriat de 25 de ani cu Agenția ONU pentru Refugiați în Moldova. În 2023 și pe viitor ne propunem să fim la fel de eficienți și întotdeauna gata să oferim sprijin și asistență beneficiarilor noștri.

Mesajul Reprezentantei Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, cu prilejul aniversării a 25-ea a parteneriatului CDA-UNHCR Moldova: