Cazuri de nedocumentare a copiilor, examinate la CDA

Juriștii de la CDA au intervenit în mai multe cazuri de nedocumentare a copiilor și au demarat proceduri legale pentru perfectarea actelor, după caz – instituirea custodiei.

Sergiu Lazar a identificat în raionul Telenești un copil dintr-o familie de persoane refugiate din Ucraina, al cărui unic părinte se află peste hotare. În colaborare cu angajații Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Telenești și ai primăriei localității unde este domiciliat minorul, consilierul juridic CDA a inițiat procedura de instituire a custodiei. În prezent copilul se află în grija unei familii din raion, este instituționalizat și frecventează școala din localitate.

Tatiana Vicol a reușit să obțină la filiala ASP din Drochia transcrierea actului de naștere al unui tânăr, născut în Federația Rusă și lăsat de la cinci ani în Republica Moldova fără statut ( nu avea instituita nici tutela, nici curatela) de către mama moldoveancă. Băiatul a fost îngrijit de surori pe atunci și ele minore. Ani la rând acestea au încercat să documenteze fratele, dar n-au izbutit având doar copia certificatului de naștere.

Urmare a implicării juriștilor CDA, Tatiana Vicol și Mihai Gangan, a fost obținut certificatul de naștere original al băiatului, ceea ce-i deschide calea spre dobândirea minorului a cetățeniei Republicii Moldova.