Juriștii CDA acordă asistență juridică apatrizilor, persoanelor aflate sub riscul de a deveni apatrizi și persoanelor nedocumentate

Juriștii CDA acordă asistență juridică apatrizilor, persoanelor aflate sub riscul de a deveni apatrizi și persoanelor nedocumentate

M.S.B. s-a născut în Azerbaidjan. Peste 30 de ani a locuit în Ucraina cu pașaportul din fosta URSS. Când a început războiul din Ucraina s-a refugiat în Republica Moldova, dar actele de care dispunea nu i-au permis să plece mai departe într-o țară din UE. 

M.S.B. a apelat la ajutorul juriștilor CDA, Mihai Gangan și Aliona Jeleznîi, care i-au acordat asistența necesară juridică. Au urmat procedurile corespunzătoare de verificare a statutului juridic al beneficiarei în Azerbaidjan și Ucraina, în urma cărora s-a stabilit lipsa cetățeniei M.S.B. a acestor țări.

Recent Biroul Migrațiune și Azil a recunoscut statutul de apatrid al M.S.B.

Într-un alt caz un tânăr din raionul Ștefan Vodă, asistat de către juriștii CDA a primit certificatul de confirmare a solicitantului statutului de apatrid. Beneficiarul s-a născut în Ucraina acum 19 ani, dar, în virtutea anumitor circumstanțe, nu a dispus de acte confirmative în baza cărora, ulterior, să fie documentat în Republica Moldova și să obțină cetățenia țării noastre. În lipsa unui statut legal nu s-a putut bucura de multe drepturi.

A solicitat suportul consilierilor juridici CDA, Mihail Gangan și Vasile Norosian, care l-au ajutat să obțină certificatul de confirmare a solicitantului statutului de apatrid. E doar prima etapă în șirul unor proceduri legale de durată pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova. Tânărul este însă foarte recunoscător colegilor noștri pentru această primă victorie care îi deschide calea spre documentare, obținerea cetățeniei și beneficierea de drepturi și libertăți fundamentale.

Promovarea și protecția drepturilor apatrizilor, persoanelor aflate sub riscul de a deveni apatrizi și persoanelor nedocumentate este o direcție importantă în activitatea Centrului de Drept al Avocaților.

Juriștii organizației acordă asistență juridică acestor categorii de persoane, consiliindu-i și reprezentându-le interesele în instituții și instanțe.

În prezent angajații CDA lucrează la peste treizeci asemenea cazuri, beneficiarii fiind din Chișinău, Hâncești, Telenești, Soroca, Drochia, Orhei, Ialoveni, Edineț, Ștefan Vodă, raioanele de est ale țării. Obținerea cetățeniei, statutului de apatrid și documentarea persoanei înseamnă acces la servicii sociale, educație, asistență medicală etc. și realizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.