Instruire de formare a formatorilor organizată de CDA pentru angajați ai IGPF, BMA și MAI

În perioada 23-27 ianuarie curent, CDA a organizat o instruire de formare a formatorilor cu tema „Profilarea și intervievarea persoanelor la frontieră în fluxuri migraționale mixte”, la care au participat angajații IGPF, BMA și MAI. Formatori au fost experți în domeniul migrației și securității din cadrul FRONTEX și Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale, Silvia Lobontiu și Maciej Wilgan.

Agenda instruirii a inclus și o vizită la Aeroportul Internațional Chișinău. Acolo participanții la training au avut exerciții de profilare la traversarea frontierei, adică de observare a diferitor persoane pentru identificarea călătorilor suspecți.

In cadrul instruirii a contat aspectul practic. Au fost urmăriți diferiți indici expliciți și impliciți de aspect și comportament iar apoi în sala de clasă - analizate și discutate cele observate. Exercițiul a fost efectuat în colaborare cu Poliția de Frontieră.

„Acest seminar a fost foarte interesant, util, interactiv, cu activități practice”. „ A fost un curs extraordinar de interesant și de cea mai înaltă clasă. Mă consider norocoasă că am participat la instruire”. „ Acest training a fost extrem de bogat în exemple și îndrumări, creativ și inovator. Mulțumim formatorilor și organizatorilor” - astfel au apreciat participanții instruirea organizată de CDA.