Directorul executiv al CDA, la Forumul Drepturilor Omului

Directorul executiv al CDA, Oleg Palii, a participat la Forumul Drepturilor Omului, organizat de Oficiul Avocatului Poporului în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, OHCHR și UNCHR Moldova.

În comunicarea prezentată în cadrul sesiunii „Respectarea drepturilor refugiaților și asigurarea incluziunii socio-economice a acestora în Republica Moldova” directorul executiv CDA a menționat natura fundamentală și complexă a dreptului de azil, precum și legătura acestuia cu alte drepturi ale omului.

Oleg Palii a mai relevat importanța asigurării unor servicii dezvoltate pentru refugiați și solicitanți de azil, exprimându-și speranța că persoanele strămutate din Ucraina vor putea beneficia în scurt timp de protecție temporară ceea ce-i va ajuta să se integreze plenar în societate.

Oleg Palii a readus în atenția autorităților deficiențele din cadrul legislativ, prin care copiii născuți pe teritoriul țării noastre din părinți care nu sunt considerați cetățeni ai nici unui stat, nu pot dobândi cetățenia Republicii Moldova, devenind în acest mod și ei apatrizi. Directorul executiv CDA a încurajat autoritățile să modifice cadrul legal pentru ca toți copii născuți pe teritoriul țării noastre să poată dobândi cetățenia Republicii Moldova prin naștere.