CDA lansează un concurs de eseuri

“United for Ukraine. Integration of refugees in local communities” is the theme of the essay contest launched by the Law Centre of Advocates for students of grades VII-IX from Causeni, Stefan-Voda, Basarabeasca, Cahul, Ungheni, Soroca, Comrat, Orhei, Anenii Noi, Balti.

Concursul este lansat de către AO Centrul de Drept a Avocaților, în cadrul proiectului CDA-Oxfam ,,Decentralized support for Ukrainian refugees’’, și are drept scop sensibilizarea copiilor și tinerilor din raioanele în care este implementat proiectul dat privind problemele cu care se confruntă persoanele refugiate din Ucraina, pentru conștientizarea importanței respectări drepturilor acestora, implicare activă în activități de coeziune socială ce i-ar ajuta să se integreze în comunitățile locale. 

Concursul mai este lansat pentru promovarea ideii de solidaritate umană cu persoanele refugiate, de dialog și angajament pozitiv față de ceilalți, respect față de diferențe, încurajarea unor comportamente și atitudinii tolerante.

Participanții la concurs urmează să descrie în texte/eseuri scurte cum au fost primite în comunitățile lor și ajutate persoanele refugiate din Ucraina, să-și împărtășească opinia privitor la importantă solidarizării cu aceștia și integrării lor în comunitățile locale.

Concursul de eseuri „Uniți pentru Ucraina. Integrarea persoanelor refugiate în comunitățile locale” este lansat pe 13 noiembrie, de Ziua Națională a Tineretului, și va fi finalizat cu premierea învingătorilor în cadru unei festivități, pe 20 decembrie 2022, de Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor.

La concurs pot participa elevii și elevele claselor a VII-IX de la gimnaziile și liceele din raioanele Căușeni, Stefan-Voda, Basarabeasca, Cahul, Ungheni, Soroca, Comrat, Orhei, Anenii Noi, municipiul Bălți, inclusiv refugiați din Ucraina.

Textele pot fi realizate în limbile română, rusă, ucraineană sau engleză, pot fi elaborate în formă liberă, scrise cu caractere Time New Roman de dimensiunea 12, la un interval de 1,5 unități și nu vor depăși o pagină A4.

Lucrările vor fi expediate la adresa electronică: law-center@cda.md, cu mențiunea Concurs „Uniți pentru Ucraina” și indicarea obligatorie a numelui, prenumelui autorului/autoarei; a localității, a clasei, instituției de învățământ; a unui număr de telefon și a unei adrese electronice de contact.

Data-limită de prezentare a dosarelor este 10 decembrie 2022, ora 24.00.

Învingători ai concursului vor fi desemnați autorii celor mai bune lucrări ( câte trei din fiecare raion în care va fi desfășurat concursul). Ei vor fi premiați cu cadouri de preț. Organizatorii mai stabilesc și premii speciale pentru participanți. 

PREMII ACORDATE:

Place 1- Smart watch

Place 2- Smartphone

Place 3- Portable speaker

Toți participanții la concurs vor primi certificate de participare.

Pentru informații suplimentare poate fi contactată ofițera de comunicare CDA, Natalia Vișanu la numărul de telefon 078126933 sau la adresa electronică: natalia.visanu@cda.md