În contextul epidemiei Coronavirus (COVID-19), Centrul de Drept al Avocaților activează în regim online/telefon oferind consiliere juridică solicitanților de azil, refugiaților, apatrizilor.
News
Find out our latest news
Basic protective measures against the new coronavirus. Stay aware of the latest information on the COVID-19 outbreak, available on the WHO website and
Prezenta hotărîre de judecată va fi considerată definitivă în temeiul circumstanțelor stipulate în Articolul 44 § 2 din Convenție. Poate fi supusă revizuirii
11.05.2018/18.05.2018 – Seminar – Accesul în teritoriu în conformitate cu Convenția de la Geneva din 1951;
Scopul seminarului: Familiarizarea colaboratorilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) cu privire la standardele și principiile reglementate în Convenția de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaților inclusiv semnificația principiului non-refoulment și accesul în procedura de azil.
Centrul de Drept al Avocaților (CDA) este o asociație obștească, partener al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR). În cadrul parteneriatului cu UNHCR acordăm asistență juridică solicitanților de azil, beneficiarilor de protecție internațională, apatrizilor și solicitanților statutului de apatrid.
La data de 31 mai 2018, Centrul de Drept al Avocaților în parteneriat cu UNHCR Moldova organizează un seminar cu privire la ”Importanța și rolul interpreților/traducătorilor în procedura de azil”.
La data de 20 aprilie 2018, Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) în colaborare Centru de Drept al Avocaților, vor organiza un seminar de instruire pentru avocații care acordă asistență juridică garantată de stat.
Tematica seminarului este: “Aspecte practice privind acordarea asistenței juridice calificate garantate de stat acordate pe cauze de azil”.
Raportul analitic privind situatia persoanelor apatride in Republica Moldova. Chisinau 2017, Elaborat de: Olesea Cotoman, Maria Vremis, Iulian Popov Analytical Report Regarding Stateless
MASĂ ROTUNDĂ „ASPECTE RELEVANTE PRIVIND CADRUL LEGAL ȘI NORMATIV PRIVIND PROCEDURA DE AZIL”
La 15 decembrie, la Chișinău a avut loc o masă rotundă cu genericul “Aspecte Relevante Privind Cadrul Legal și Normativ Privind Procedura De Azil”. Eveniment organizat de Asociația obștească ”Centrul de Drept al Avocaților”, în cadrul proiectului “Asistența Juridică pentru Solicitanţi de Azil, Refugiaţi și Promovarea Dreptului Refugiaților”, realizat cu suportul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), în colaborare cu Biroul Migrație și Azil (BMA). Discursuri de salut au rostit Dnu. Oleg Palii, director executiv al CDA și Dnu. Iulian Popov, șef Direcția Azil și Integrare.
“ Ediţia a XIV-a a Conferinţei Ştiinţifice Studenţeşti Inter-universitare dedicate Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului”
Asociația obștească ”Centrul de Drept al Avocaților”, în cadrul proiectului “Asistența Juridică pentru Solicitanţi de Azil, Refugiaţi și Promovarea Dreptului Refugiaților”, realizat cu suportul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), în colaborare cu Facultatea de Drept al Universității Libere Internaţională din Moldova (ULIM), a XIV-a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Studenţeşti Inter-universitare dedicate „Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului” onstituind o amplificare a schimburilor academice și o deschidere a ULIM spre cooperare interinstituțională.
“ Identificarea, protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane printre străini și solicitanți de azil”
Asociația obștească ”Centrul de Drept al Avocaților”, în cadrul proiectului “Asistența Juridică pentru Solicitanţi de Azil, Refugiaţi și Promovarea Dreptului Refugiaților”, realizat cu suportul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), în colaborare cu Biroul Migrație și Azil a organizat 3 evenimente, cu genericul: “Identificarea, protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane printre străini și solicitanți de azil”.
Seminar Național pentru Judecători
“STATUTUL JURIDIC AL BENEFICIARILOR DE PROTECŢIE INTERNAȚIONALĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA”
Articol realizat de Valeria Vițu
25 de magistrați din R.Moldova au participat la un curs de instruire, la Chișinău, în domeniul azilului. Judecătorii au fost informați despre prevederile legii naționale privind azilul, dar și ale convențiilor internaționale privind drepturile refugiaților. Magistrații moldoveni au aflat mai multe și despre experiența României în materie de azil și migrație.
Asociația obștească ”Centrul de Drept al Avocaților”, în cadrul proiectului “ Asistența Juridică pentru Solicitanţi de Azil, Refugiaţi și Promovarea Dreptului Refugiaților”, realizat cu suportul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în colaborare cu Biroul Migrație și Azil, a organizat la 28 septembrie 2017, o masă rotundă cu genericul „Aspectele privind integrarea străinilor în Republica Moldova” în Cahul.