Războiul le-a forțat să-și părăsească țara. S-au refugiat în Republica Moldova, care este mai aproape de casă. Irina este din orașul Odessa, iar Raisa și Tatiana – din regiunea Nikolaev. Au venit în țara noastră în perioade diferite, dar s-au confruntat cu probleme similare de adaptare la noile realități. Au învățat cum să le depășească și acum oferă ajutor conaționalilor.
Irina, Raisa și Tatiana sunt membre ale rețelei ucrainenilor activi, creată de Centrul de Drept al Avocaților (CDA) în colaborare cu cinci ONG-uri partenere, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Germaniei.
Împreună cu alte 22 de membre ale rețelei, aceste trei femei au participat la mai multe evenimente, organizate de CDA, la care au aflat informații practice despre măsurile de protecție temporară, cum să-și apere drepturile, unde să apeleze în caz de necesitate, pentru ca ulterior să-și ajute conaționalii în rezolvarea problemelor juridice sau legate de integrarea în țara noastră.
Participantele la rețea au devenit lidere în comunitățile de ucraineni din mai multe localități din Republica Moldova. „Proiectul ne ajută să obținem ajutorul necesar în materie juridică. Suntem ca niște călăuze pentru compatrioții noștri”, susține Tatiana.
Și Raisa s-a regăsit în a le fi de folos conaționalilor: „Îmi place să să ajut oamenii, nu doar să stau într-o țară străină și să nu știu ce să fac”.
Irina își amintește despre cazurile în care, grație cunoștințelor obținute în cadrul proiectului, a putut să ghideze unele persoane privitor la procedura de obținere a protecției temporare. „Există multe situații în care o persoană nu știe ce să facă. Într-un caz, o fată nu putea solicita protecție temporară în lipsa documentelor confirmative despre locul unde se afla. Am ajutat-o, pentru că am fost informată de către CDA cu privire la modificările operate la procedura de solicitare a protecției temporare. În acest mod, fac viața oamenilor mai ușoară și mă bucur că îi pot ajuta”.
Rețeaua ucrainenilor activi a fost creată în luna septembrie anul 2023. Din ea fac parte 25 de persoane refugiate din Ucraina și stabilite în Republica Moldova.