“Probleme actuale de identificare a apatrizilor. Reducerea și prevenirea cazurilor de apatridie” este tema conferinței desfășurate de Centrul de Drept al Avocaților, pe 1-2 noiembrie curent, cu susținerea UNHCR Moldova.
Timp de două zile discuții la acest subiect vor purta experți naționali și internaționali, reprezentanți ai autorităților publice centrale și apărători ai drepturilor omului, inclusiv reprezentanți ai UNHCR, Rețeaua europeană privind apatridia (ENS), deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Migrație, Agenției Servicii Publice, Oficiului Avocatului Poporului și Consiliului pentru Egalitate, precum și experți din societatea civilă.
Evenimentul are loc în contextul Campaniei #IBelong, lansată de UNHCR în noiembrie 2014, cu scopul de a pune capăt apatridiei în termen de zece ani, prin identificarea și protejarea apatrizilor, rezolvarea situațiilor de apatridie existente și prevenirea apariției de noi cazuri.
Perioada desfășurării conferinței coincide și cu cel de intrare în vigoare a modificărilor operate pe 8 iunie curent de către Parlamentul Republicii Moldova la Legea cetățeniei, ce au exclus prevederile prin care copiii născuți în Republica Moldova, ai căror părinții nu aveau drept de ședere, riscau să devină apatrizi de la naștere.
Prezentă la eveniment, Secretarul de stat al MAI, Jana Costachi, a menționat că bunele practici existente în Republica Moldova în domeniul apatridiei sunt recunoscute în plan internațional și că autoritățile mai planifică în continuare acțiuni menite să prevină și să reducă cazurile de apatridie. Astfel, pe agenda de perspectivă imediată a IGM se află evaluarea situației persoanelor care dețin statutul de apatrid, stabilirea unui dialog cu acestea, pentru a le acorda ulterior serviciile și asistența de care au nevoie.
„UNHCR este mandatat de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite să identifice și să protejeze apatrizii, să prevină și să reducă numărul de apatrizi”, a declarat Bertrand Blanc, Reprezentantul adjunct al UNHCR în Republica Moldova. „UNHCR își îndeplinește mandatul prin colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova, cu alte agenții ONU și cu societatea civilă. Am fost martorii unor progrese pozitive în legislațiile moldovenești care au ca scop reducerea și eliminarea apatridiei în țară”.
Centrul de Drept al Avocaților (CDA) are o expertiză vastă de activitate în domeniul azilului și al apatridiei, precum și un angajament pe termen lung în ceea ce privește apatridia în Republica Moldova, posibilitatea de a preveni și de a reduce apatridia, precum și respectarea drepturilor apatrizilor și ale persoanelor expuse riscului de apatridie.
„Cazurile de apatridie pot fi evitate sau reduse prin acordarea cetățeniei”, a subliniat directorul executiv al CDA, Oleg Palii. „Dreptul la cetățenie este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, consfințit în Declarația Universala a Drepturilor Omului și in alte acte internaționale. Republica Moldova, aderând la aceste instrumente internaționale, și-a asumat obligația să depună eforturi și să întreprindă acțiuni în scopul reducerii și evitării cazurilor de apatridie”, a mai accentuat Oleg Palii.
Potrivit unor informații oficiale, la 30.06.2023, în Republica Moldova locuiau 1906 de apatrizi, dintre care 966 – etnici moldoveni sau persoane de alte naționalități care s-au născut în țara noastră. 1361 de persoane domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova au un statut juridic nedeterminat, nefiind confirmată apartenenta lor la cetățenia altor state.
Din luna august 2022 până în prezent, CDA a intervenit în 70 de cazuri de apatridie sau de risc de apatridie, dintre care 8 au fost finalizate cu succes – beneficiarii organizației fie au obținut cetățenia Republicii Moldova, fie – acte de stare civilă.