Durata cursului: 8 ore
Metode de instruire: prezentare, studiu de caz, discuție în grup, dialog
Grupuri țintă: judecatori, procurori, polițiști
CDATH a fost conceput pentru a asista profesioniștii din diferite domenii în implementarea la nivel național a standardelor pentru drepturilor omului, în special în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor.
Centrul de Drept al Avocaților își propune ca CDATH să devină principalul furnizor de activități de instruire juridică din perspectiva drepturilor omului, iar scopul acesteia este de a spori capacitatea grupurilor de profesioniști, care, în activitatea lor cotidiană, interacționează cu străinii aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Printre aceste grupuri de profesioniști se regăsesc, primordial, angajații Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Migrație, avocații, judecătorii, procurorii, asistenți sociali. Nu în ultimul rând beneficiari ai instruirilor și sesiunilor oferite de CDATH sunt reprezentanții ONG-urilor, ai mass-media, persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
CDATH va deveni nu doar o platformă de instruire în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor, dar și o metodologie de instruire, o resursă pentru profesioniști și instituții cu atribuții în domeniul migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor.
Prin urmare, obiectivul CDATH este de a susține profesioniștii, autoritățile/instituțiile în activitatea lor de dezvoltare profesională a specialiștilor care interacționează cu străinii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.
Instruirile sunt realizate cu prezență fizică (față în față) și on-line în baza Metodologiei de instruire privind drepturile omului și Metodologiei de proiectare a programelor de instruire (document de uz intern, elaborat ca suport informațional și metodologic în procesul de planificare și realizare a activităților de instruire realizate de către CDA), precum și a experienței relevante a formatorilor din cadrul CDA și a celor invitați. Acest fapt asigură standarde înalte de educație și promovare a drepturilor omului pentru participanții la procesul de instruire, prin formarea și dezvoltarea competențelor agenților statului, care activează în calitate de titulari de obligații ale drepturilor omului.
Activitatea CDATH este asigurată de formatorii din CDA, dar și de către formatori din exterior – specialiști notorii în diferite domenii, ai căror experiență profesională este utilă obiectivelor instruirii și aplicabilă obiectului studiat. Formatorii beneficiază de consultanță metodică specializată și asistență pentru coordonarea și organizarea instruirilor în baza unei planificări de lungă durată și, cel mai important, în baza unor proceduri și metodici stabilite prin alegerea celor mai potrivite procedee și metode de instruire. Față de toți formatorii din cadrul CDATH sunt înaintate mai multe cerințe: cunoștințe temeinice, experiență în aplicarea acestora în domeniu, capacități, dexterități, pregătire în domeniul formării de formatori, capacități de a lucra cu grupuri specifice de profesioniști, deschidere față de metodele moderne interactive de predare, atașament față de valorile drepturilor omului.
Toate programele de instruire sunt elaborate ținându-se cont de standardele de educație în domeniul drepturilor omului și prin prisma abordării bazate pe drepturile omului (ABDO).
CDA își propune să dezvolte Training Hub-ul în timp util, inclusiv cu contribuția altor asociații obștești active în domeniul drepturilor omului, în special a celor care prestează servicii unor grupuri vulnerabile de beneficiari (copii, persoane în etate, persoane cu dizabilități, LGBTIQ+ etc).
Centrul de Drept al Avocaților este o Asociație Obștească, înregistrată la Ministerul Justiției al Republicii Moldova la 24 februarie 1997.
Acest site a fost creat de Centrul de Drept al Avocaților în cadrul Proiectului «Promovarea unor condiții de trai adecvate, demne și sigure în Ucraina și Moldova pentru victimele conflictului armat din Ucraina», implementat de HEKS Moldova, cu suportul financiar al Austrian Development Agency (ADA), Fundației NACHBAR IN NOT (NiN) și Diakonie Katastrophenhilfe.
Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a CDA și nu reflectă în mod necesar opinia finanțatorilor.
Copyright © 2023 CDA. Toate drepturile sunt rezervate
Designed and Developed by Mobiteam GmbH