1. Unde pot fi obținute informații cu privire la intrarea/ieșirea în/din Republica Moldova?
- Pentru a primi informații cu privire la intrarea/ieșirea din/în RM, contactați linia verde a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – 0 22 259 717, sau linia verde pentru gestionarea crizei refugiaților: 080001000;
- Punctele de trecere a frontierei în Republica Moldova le puteți accesa aici: https://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere
2. Ce documente sunt necesare pentru intrarea cetățenilor străini în Republica Moldova?
Prin Dispoziția nr. 1 din 24 februarie 2022, a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, este permisa intrarea în țară a străinilor care vin direct din Ucraina, la prezentarea unuia din actele de identitate, inclusiv copiile acestora sau în format electronic (diia.gov.ua), inclusiv cu termenul de valabilitate expirat:
- pentru minori:
- certificatul de naștere,
- certificatul ce atestă nașterea copilului eliberat de instituția medicală,
- actul de identitate național (buletinul/card de identitate/ pașaport intern),
- pașaport ordinar,
- alte tipuri de documente care permit identificarea persoanei (certificat de identitate a cetățeanului Ucrainei, eliberat de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, act de identitate temporar eliberat de către Biroul Migrație și Azil, carnet/legitimație de elev/student, etc.
- pentru maturi:
- actul de identitate național (buletin/card de identitate, pașaport intern), pașaport ordinar,
- alte tipuri de documente care permit identificarea persoanei (certificat de identitate a cetățeanului Ucrainei, eliberat de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, act de identitate temporar, eliberat de către Biroul Migrație și Azil,
- permis de conducere,
- permis de ședere,
- livret militar, etc.,
3. Poate fi traversată frontiera în lipsa cărții verzi și/ sau a vinietei?
- Da, însă în termen de 24 de ore din momentul traversării frontierei de stat va trebui achiziționată cartea de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.
- Pe perioada stării de urgență în RM a fost suspendată obligativitatea deținerii Vinietei.
4. Dacă copilul este însoțit doar de un părinte, este nevoie de procură pentru copiii minori?
- La trecerea frontierei de stat pe partea moldovenească nu se solicită procura (declarația de acord) pentru copii minori în cazul în care este însoțit doar de un părinte;
5. E nevoie de certificat de vaccinare sau de test la intrarea in RM din Ucraina?
- Nu e nevoie prezentarea certificatului de vaccinare sau a testului.
6. Ce documente sunt necesare pentru a intra în Republica Moldova cu animale de companie?
- Refugiații din Ucraina au dreptul să intre în Republica Moldova cu animalele de companie fără a prezenta certificatele sanitare veterinare sau pașapoartele acestora.
7. Este permisă traversarea frontierei de copiii neînsoțiți? Dar de cei însoțiți de adulți care nu sunt parte din familia lor?
- Autoritățile de frontieră a Republicii Moldova permit intrarea in Republica Moldova a copiilor neînsoțiți, precum și a copiilor însoțiți de adulți ce nu sunt membri de familie ai minorului în RM. La intrarea în RM copiii neînsoțiți de părinți sau de persoane împuternicite vor fi luați în custodia Direcției Protecției Copilului.
8. Părinții au acte de identitate, copiii nu au niciun fel de acte. În ce condiții pot aceștia să traverseze frontiera împreună?
- La trecerea frontierei de către copiii care nu dețin niciun act asupra lor, dar sunt însoțiți de către părinți li se permite traversarea frontierei, cu îndeplinirea formalităților de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
9. Pot să obțin în țara unde mă aflu, documente de călătorie (de exemplu, la Ambasada/ consulatul Ucrainei) ?
- Ambasada Ucrainei a informat că procesul de perfectare a noilor pașapoarte este suspendat. Pot fi prelungite pașapoartele de călătorie cu termenul expirat nu mai mare de 4 ani.
10. Cum pot călători copiii fără acte ?
- copii pot călători în baza oricărui act împreună cu părinții dacă cel puțin dintr-un act deținut este clară legătura dintre părinte și copil.
11. Pot primi ajutor medical în RM sau oricare țară în calitate de refugiat dacă nu am asigurare medicală?
- Conform dispoziției CSE a RM, pct.20 refugiații ucraineni beneficiază de asistență medicală de urgență gratuită.
- după o analiză a sângelui beneficiază de insulină gratuit.
12. Dacă nu vorbesc limba țării unde mă aflu, voi fi asigurat cu traducător?
- Cetățenii străini sunt asigurați cu traducător în cazul procedurilor judiciare sau administrative.
13. Cum pot cetățenii străini să lucreze legal în Republica Moldova?
- Cetățenii Ucrainei, pentru perioada stării de urgenta, au dreptul la munca, fără permisiuni speciale.
14. Trebuie să obțin statut de refugiat pentru a putea rămâne în țară?
- Orice cetăţean străin are dreptul de acere azil in Republica Moldova.
- Cetățenii Ucrainei se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova, timp de 90 de zile, fără necesitatea de a solicita azil.
15. Este adevărat că, dacă voi depune cerere la azil, nu voi mai putea părăsi teritoriul Republicii Moldova?
- Nu este adevărat că nu puteți părăsi RM în cazul procedurii de azil.
- În orice moment sunteți în drept să renunțați la procedura de azil și puteți părăsi RM.
16. Unde pot obține mai multe informații privind procedura de azil sau obținerea statutului de refugiat? Dacă va fi depusă cerere la azil sau refugiat este adevărat că nu voi mai putea părăsi RM?
- Pentru informații complete referitoare la procedura de azil sau obținerea statului de refugiat, Vă rugăm să contactați linia verde CDA (www.cda.md)
17. La ce costuri pot să mă aștept în tot acest proces (migrație, costuri juridice, etc)?
- Procedura de acordare a statutului de refugiat este gratuită.
18. Dacă vreau să traversez RM pentru a ajunge într-o țară Europeană trebuie să perfectez actele pentru animalele de companie?
- De regulă EU recomandă ca ucrainenii care se refugiază din Ucraina și tranzitează RM, să nu perfecteze nici un document pentru animale și nici să efectueze careva vaccine în grabă deoarece standardele UE diferă de cele ale RM.
- Se recomandă deținătorilor de animale să se adreseze în termen de 24 ore la intrarea în țară unei clinici veterinare. În cadrul Gării de Nord din București puteți găsi medici veterinari care vă vor ajuta cu perfectarea pașaportului pentru animalul dvs.
19. De ce acte am nevoie pentru a traversa frontiera cu medicamentele pe care le am asupra mea?
- La traversarea frontierei în cazul în care dețineți substanțe medicamentoase eliberate doar sub prescripție medicală, se recomandă să dețineți și o rețetă. Nu se admit substanțele stupefiante și cele psihotrope, cu riscul de a fi atrași la răspundere penală.
20. Care sunt condițiile de călătorie a refugiaților ucraineni în transportul public?
- Refugiații ucraineni nu pot călători gratuit în transportul public troleibuze/autobuze.
21. De ce acte am nevoie sa mă întorc din România înapoi în RM?
- Doar pașaportul de străinătate valabil sau unul alb vă permite întoarcerea din România în RM.
22. Beneficiază refugiații ucraineni de careva ajutor material, cazare gratuită, bani, mâncare îmbrăcăminte?
- Pentru a verifica de ce puteți beneficia, va încurajam să verificați site-ul https://dopomoga.gov.md/financial-support
23. Daca faceti parte din grupul LGBTQI+ și întimpinați careva dificultăți în RM contactați centrul GDM : +37360491200 (Telegram, WhatsApp, Signal, Viber)