Conferinta Regionala si Studiu de Vizit pe Accesul in Teritoriu si Procedura de Azil

Conferinta Regionala si Studiu de Vizit pe Accesul in Teritoriu si Procedura de Azil

Conferința Regională și Vizită de Studiu
“ACCESSUL ÎN TERITORIU ȘI PROCEDURA DE AZIL”

La Chișinău, în perioada de 16 – 17 Mai , a avut loc Conferința Regională privind „Accesul în teritoriu și procedura de azil”, organizată în cadrul proiectului „Asylum Systems Quality Initiatives” implimentat de UNHCR în regiunile de est al Europei cît și în regiunea de sud al Caucazului. Evenimentul a fost realizat cu suportul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR Moldova) în colaborare cu Asociația Obștească „Centrul de Drept al Avocaților”.

Aeasta a reunit 20 de profesioniști , din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră și Biroul Migrație și Azil, FRONTEX, UNHCR, din 6 țări, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, cu scopul de face o evaluare a progreselor înregistrate, de a medita asupra lecțiilor învățate și de a conveni asupra domeniilor în care va trebui să se intervină în etapa următoare, astfel încât să fie obținut un beneficiu maximal de la oportunitățile oferite de proiect.

Cuvântul de bun venit l-a avut Dna. Anna Gekht Davis, Coordonator Regional de Proiect, Biroul European Regional al UNHCR, prezentând invitaţii şi participanţii la Conferinţa Regională.

Pe parcursul evenimentului au fost abordate teme ce vizează: Asigurarea garanțiilor privind protecția internațională și respectarea drepturilor omului; Accesul în teritoriu după standartele Europene; Metode de identificare și lucrul cu persoane vulnerabile; Dezvoltarea profesională și instruirea reprezentanților de la frontieră în domeniul azilului; Accesul și referințe la procedura de azil; Cadrul legal privind azilul în Republica Moldova; Poliției de Frontieră în sistemul de azil și asigurarea accesul în teritoriu a persoanelor care solicită azil.

În cadrul evenimentului desfășurat în Chișinău, în calitate de formatori și experți au participat:

  • Maria Albertineli – Departamentul Suport pentru Azil (EASO);
  • Valeria Vukman – Consultant pe Drepturile fundamentale ale omului, Frontex;
  • Dirk Andre Maurice Calemyn – Expert Frontex, Fost Coimisar al Poliției Federale Belgiene (Șef Servicii Migrare);
  • Fabianne Baxewanos – Consilier juridic, Biroul European Regional al UNHCR;
  • Dace Kozule – Consultant pe Parteneriat, FRONTEX, UNHCR;
  • Anna Davis – Coordonator Regional de Proiect, Biroul European Regional al UNHCR;

Pe parcursul celor 2 zile ale conferinţei s-au desfăşurat ateliere de lucru privind proiectele de cooperare regională. Evenimentul a fost utilizat ca o platformă pentru schimb de experiență și cooperare între actorii din domeniul Azilului. Participanții au avut posibilitatea să discute problemele actuale cu care se confruntă în domeniile sale de activitate, să învețe despre procesele care se derulează în propriile țări.

Eveniment realizat în cadrul proiectului „Asistența Juridică pentru Solicitanţi de Azil, Refugiaţi și Promovarea Dreptului Refugiaților” implementat de Centrul de Drept al Avocațil

Galerie foto:
{gallery}16.05.2017{/gallery}